#Family

【解構蒸氣熨斗】點先算一個好用嘅手提蒸氣熨斗?

手提蒸氣熨斗好用

熨斗係我哋日常生活中不可缺少嘅好幫手,可以好快燙直衫褲,整整齊齊咁出街。而市場上有好多種唔同款式同型號嘅熨斗,例如乾式熨斗、掛燙機、手提蒸氣熨斗等,咁到底好用嘅熨斗有咩要素呢?今次就講解下近年人氣急升嘅手提蒸氣熨斗啦~

蒸氣熨斗原理

我哋用傳統乾式熨斗嘅時候,一般都要連埋噴霧壺一齊用,一邊唧水落衣物度,一邊燙,非常麻煩。而手提蒸氣熨斗就方便好多,因為佢內置一個水箱裝水,可以同一時間用蒸氣同熱力將衣物嘅皺位燙平。而手提蒸氣熨斗最好就用嚟燙裇衫領同壓摺線,效果好之餘,亦唔會咁易熨燶衣物表面。

手提蒸氣熨斗

圖/freepik

蒸氣熨斗的種類

蒸氣熨斗大致上分為平燙機同掛燙機,平燙機個運作同傳統乾式熨斗冇乜分別,不過就多個水箱,大部份手提蒸氣熨斗都好重身,用起上嚟好唔方便,更加唔洗講話帶出國用。而掛燙機就主要係用熱蒸氣去燙直啲衫,適合燙啲比較薄同易爛嘅布料,例如西裝、裇衫、冷衫等等,可以撫平皺摺之餘又唔會破壞衣物質料,而且唔需要燙衫板都用到,直接掛起件衫就燙到,仲可以去霉去味,掛燙型手提蒸氣熨斗雖然好用,但一般都好大部,所以通常都係喺屋企用。

手提蒸氣熨斗

圖/freepik

JNC納米蒸氣熨斗

JNC推出世界上第一款嘅納米蒸氣熨斗,秉承所有嘅手提蒸氣熨斗嘅好用之處,但又淘汰咗上述所講嘅缺點。

手提蒸氣熨斗

Flexsteam納米蒸氣技術

叫得做納米蒸氣熨斗,佢最大嘅賣點就係佢獨家嘅Flexsteam納米蒸氣技術,呢種蒸氣嘅特點就係佢嘅分子比一般蒸氣微細,滲透力更強。佢可以持續釋放出600萬粒高品質粒子,呢啲超細納米粒子可以輕易穿透衣物纖維去燙直件衫,令衣物更柔軟更有彈性。而呢個熨斗仲支援平熨同掛熨﹐唔需要燙衣板都燙到衫,將難纏嘅皺褶全部燙平。一嚟可以極速撫平衣物﹐二來可以呵護衣物纖維。一個手提蒸氣熨斗有兩個用法,認真好用!

手提蒸氣熨斗

高效消毒

另一樣最值得推薦嘅功能就係高溫殺菌,佢嘅高溫納米蒸氣可以99.9%高效消毒﹐仲可以除去汗臭、煙味等等!唔少家庭主婦都話好用,呢款手提蒸氣熨斗亦響應環保安全原則,無二次污染隱患,用起嚟得心應手!

手提蒸氣熨斗

容易收納

之前提過一般熨斗都好大部,帶唔到去旅行用。而呢個手提蒸氣熨斗就好用在佢體積夠細,機身只有450克重,長12cm,放落喼都唔食位,以後出國都可以輕鬆燙衣!

手提蒸氣熨斗

使用方法

一個手提蒸氣熨斗好唔好用亦都好睇佢嘅外形設計,JNC納米蒸氣熨斗採用流線型人體工學設計,可以一手掌握,操作起上嚟就更舒適更方便。熨斗唔洗長㩒噴出蒸氣,只需要㩒著個制,就會持續釋出蒸氣,方便易用。同時配備一個65ml嘅水箱,足夠燙一件衫同一條褲,幾分鐘就搞掂!

手提蒸氣熨斗

JNC的產品一絲不苟,從包裝到品質都努力追求時尚、簡約和智能。時尚設計配合智能易用的功能,助您享有現代健康高品質生活,把不便變成方便,秉承「life is beautiful」的宗旨。

精彩美人小編
分享各類生活上的趣事,如:美容、服裝穿搭、旅游推薦、養生保健等