#Food

【飲食】元朗川菜推介|必食海蝦香鍋、牛肉香鍋、滑雞香鍋|麻辣Doi

*本頁面的文章內容由Blogger撰寫、提供及發佈,不代表本站立場。本站對所有Blogger文章的圖文內容、立場、真實性、資料準確性,均不負任何法律責任。

我好少食川菜,今次跟朋友到元朗試一試川菜!餐廳就係麻辣Doi,今次專程去一嚐海蝦香鍋,唔知會係點呢!

海蝦香鍋 $218

香鍋可以免費選四款配料,我們揀咗肥腸、萵筍片、黑豚肉、豬紅,辣度係微辣;
微辣已經令配料好惹味,既可以一嚐川菜香味,又唔會對腸胃加重負擔。
香鍋內有蔥頭、洋蔥、甜椒等,令香鍋香味更加強,甜椒少辣又爽口!

而鍋下有小火爐一直加熱,店員仲提我哋間中攪拌鍋底,以防痴底。
當鍋一直加熱,令香鍋香氣不斷散發,已經聞到麻辣中帶香料的香氣。
而且香鍋一直加熱,麻辣汁係不斷提升,鍋最底配料食落會辣少少!

鍋內好多隻蝦,每隻差唔多大,口感彈牙、有嚼勁,而且蝦殼都吸收香鍋醬汁,好惹味!
肥腸處理好乾淨,無咩膻味,而且好有嚼勁、彈牙口感;
黑豚肉好軟滑、有嚼勁,配埋濃郁辣醬,好正;
豬紅正常發揮、萵筍片好爽口、易咬,平時少食,估唔到香鍋可以揀呢種配料!

海蝦香鍋

蔥爆牛肉 HKD 86

牛肉件件都好大塊,口感軟滑、熟度啱啱好;
而且成碟野夠熱、好有鑊氣,配埋啤酒,送飯一流!

蔥爆牛肉

蔥爆牛肉

餐廳地方細細,都有八張枱;
環境乾淨無異味,有客人走,店員會即刻清理枱面;
想講個香鍋真係好好食,一上枱已經默默食,全程都無停過,汁醬惹味又令食材提鮮,值得一試!

邊食邊見到好多外賣單,真心想試埋佢其他川菜小食或口水雞,下次再食!

麻辣Doi
地址:元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號

麻辣Doi

麻辣Doi

麻辣Doi

麻辣Doi

麻辣Doi

--------------------------------

免責聲明:
是次產品/產品資料是自購的,本文章所發表的全部內容均屬個人意見及感受,並不代表該品牌之言論及立場。如需協助或希望獲得更多有關產品資訊, 請直接聯絡該品牌查詢或和尋求相關專業意見。如從而引起任何損失或法律糾紛,本人概不負責。

希望大家喜歡我中肯的分享


更可到FB及Instagram看我平日分享:

https://www.facebook.com/szesiblog
https://www.instagram.com/szesiblog

Contact Me 
歡迎任何合作和試用或出席活動
Email: hoszesi@gmail.com
FanpieceShe.comUbeautyBlogspotWeshareGirlab

*本頁面的文章內容由Blogger撰寫、提供及發佈,不代表本站立場。本站對所有Blogger文章的圖文內容、立場、真實性、資料準確性,均不負任何法律責任。

Szesiblog
Blog links: https://women.fanpiece.com/szesiblog/ http://szesiblog.blogspot.hk/ https://blog.she.com/hoszesi/ http://www.beautyexchange.com.hk/blog/szeszesi http://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/szesi/ http://www.openrice.com/restaurant/userinfo.htm?userid=408192