#Beauty

[健康] 坐月補身之選! 樂道 「月子28+2」

不經不覺孕期已經過了一半有多,好多野都要趁住宜家懷孕蜜月期去準備定。因為唔想屋企人咁辛苦,我地都一早請咗陪月,等我生完BB都可以好好坐月。成日都聽人講坐月好重要,調理得好更可以幫助回復同改善體質,無論打算開刀定順產,坐月期間都一定要好好進補,所以朋友就推介咗 樂道 「月子28+2」 俾我呢個準媽媽。

不過就算請咗陪月,陪月多數會買28方,如果唔熟藥材,只可以靠陪月員去相熟藥材舖執藥,但始終藥材未有經過測試,所以要學識點揀最好的比自己。

「月子28+2」功效好全面,結合現代女性調補需求,比坊間市面上的28方更全方位照顧產婦需求,以中醫傳統湯方,循序漸進,分5個階段補身。

階段1
首先有生化湯: 去惡露,排走瘀血。於順產後3-5天服用生化湯袪惡露;剖腹產者於傷口復原後開始順序服(剖腹產後約5-7天)

階段2
第一湯:預防風寒入侵,健脾胃補氣,袪水及恢復體力。第一湯健脾胃,幫忙進補的營養吸收。

之後就有3個湯方進補,加入「三大補身重點」:補骨鈣、養烏髮、補腦養神
階段3
第二湯:生產後要經常抱BB,容易腰痛,第二湯就有助補骨鈣、增強免疫力。(補筋骨成份:補骨脂、女貞子)
階段4
第三湯:養烏髮、補腦養神。現代女性壓力大,已經容易出現脫髮,情況十分常見,而產後更大損元氣,通常大部分產婦會於3個月後出現脫髮,所以此湯可以預防和改善情況,提早進補補身。(養烏髮成份:墨旱蓮、核桃肉,整個處方大補血氣可以做到補腦養神的功效)
階段5
大補湯: 主要補身藥材:東北梅花鹿鹿茸、韓國高麗蔘
採用上乘的地道藥材
東北梅花鹿鹿茸 (最頂級的鹿茸)
韓國高麗蔘 (最出名係韓國)
有機北芪(使用有機是為了避免使用漂白的藥材)
我自己都做過唔少Research,又問過中醫師的意見,都覺得「月子28+2」夠專業而且功效有保證,所以我都好期待坐月可以改善返懷孕前手腳冰冷、血氣唔好等問題。
「月子28+2」除咗補足28天外,特別延長補身期加多2天珍貴藥膳包以大補元氣,有完整30天「小滿月」份量,仲有16日的時間都有鹿茸同高麗蔘食,絕對夠哂補,好足料。而且所用補身藥材均通過所有安全測試,例如重金屬, 農業殘餘, 黃曲霉素, SGS等等,用料好安全,就算餵人奶都可以服用。
而方便衛生亦係我揀佢的原因之一,產品均為獨立真空包裝,每一款都用唔同顏色的鋁袋真空處理,乾淨衛生,外面仲有一個小紙袋袋著,有齊煲燉方法,服用方法,好整齊,完全唔洗擔心會搞亂次序。
加上「月子28+2」已經經過食物級殺菌處理,唔需要逐片藥材洗,本身已經可以直接煲,如果有需要都只係沖一沖水就可以,真係非常方便!同埋「月子28+2」有一個藥膳湯袋袋好每次煲的藥材,一包剛剛好給一位產婦飲,煲好之後一夾個藥膳湯袋上來便可以飲湯,比較快捷及容易處理,唔洗任何隔渣程序。
煲燉方法好簡單,可以參考佢地官網: https://www.noto28plus2.com/howtocook
首先預備3-4碗清水,加入1 份藥膳包(無需沖洗),用慢火煲燉約2小時或剩2碗湯就搞掂喇。可適量配搭瘦豬肉、雞(去皮)或烏雞(去皮)一同煲燉,調補效果更佳,味道更香濃可口。如有需要可以進行二煎,添加2碗水於藥膳包和剩下的湯料中,慢火煲燉約半小時或剩1碗湯即成。建議早晚各服1碗,飯前或飯後飲都冇問題!
「月子28+2」咁簡單方便,可以方便到陪月同屋企人,咁就到時我就有更多時間去照顧BB同埋我啦!本身係懷孕前我身子都係一般般,宜家有「月子28+2」,就可以輕輕鬆鬆坐月補下身喇。準備卸貨的孕媽都不妨考慮 樂道 「月子28+2」呢份坐月恩物丫~
了解更多關於「月子28+2」
有興趣可到華人藥業網站購買:
想看到更多即時分享,可以到facebook page讚好呢!
請多多支持吧~送禮不定期進行中~~
歡迎聯絡:
chiupurple@gmail.com
dahlia_purple@hotmail.com
YOUTUBE
是次產品及產品資料由品牌提供,本文章所發表的全部內容均屬個人意見及真心感受,並不代表該品牌之言論及立場。如需協助或希望獲得更多有關產品資訊,請直接聯絡該品牌查詢或∕和尋求相關專業意見。如從而引起任何損失或法律糾紛,本人概不負責。

*本頁面的文章內容由Blogger撰寫、提供及發佈,不代表本站立場。本站對所有Blogger文章的圖文內容、立場、真實性、資料準確性,均不負任何法律責任。

PurpleChiu
she.com客席編輯, 八十後Freelance Designer,愛手作、愛旅遊、愛寫Blog,相信生活是為了發現美! 歡迎邀請及聯絡: dahlia_purple@hotmail.com OR chiupurple@gmail.com