#Food

  【#1‧雞煲】一個蹈火海的雞煲‧觀塘-米走雞Live // 麻甩講女搵食團

  【#1‧雞煲】一個蹈火海的雞煲‧觀塘-米走雞Live // 麻甩講女搵食團

  = = = = = = = = = = = = = = =

之前食雞煲都是任食火窩 + 雞煲,今次朋友開飯局,去了觀塘The Wave – 米走雞Live食雞煲。

這裡一層有兩間餐廳,應該是同一個老細,上到餐廳樓層,Staff好主動問食雞煲或是西餐,由於朋友有訂位,不用等位,(我們當日是平日,餐廳都多客,建議訂位)。
我們一行2人被安排坐到卡位,位置間都寬敞,就算坐四人都不會迫,一坐底不同款醬料架已經置於枱面。

米走雞Live的雞煲有2款,1款是傳統的「火焰麻辣雞煲」,另一款是新穎的「芝士雞煲」,朋友不食芝士,唯有先試「火焰麻辣雞煲」,下次再試「芝士雞煲」。

– – – – – – – – – – – – – – – – –

我們點了小份「火焰麻辣雞煲」(2-3人)($168),都未點好雞煲配菜,用鐵煲上菜的雞煲就已經上枱。上菜後,Staff有叮囑不要打開蓋,讓雞煲先焗,Staff稍後會再處理。等了一會,Staff幫我們炒雞。入面已經有芹菜和芫茜,原來臨食之前會加上香油點火再炒,食前先看一場火焰表演外,雞煲香氣更加迫出。

臨食前雞煲我們點了小辣,辣度偏甜辣,不算太辣,帶有少許麻感。雞件吸收麻辣湯汁,而雞肉依然保持嫩滑多肉汁,值得一贊,大大件雞件,食落啖啖肉,沒有太多骨碎。

– – – – – – – – – – – – – – – – –

小份雞煲份量2個人食剛好,食完雞煲之後,就加入高湯,點了5款配料準備火窩,當中值得介紹的是以下3款:

哈哈蝦中寶($63/半份) – 大大件蝦滑,內裡包著好多原粒鮮蝦,入口爽口彈牙,

而且份量都大份,十分飽肚。

日本廣島蠔($88/6隻) – 廣島蠔大大隻,

用作火窩配料煮後不會太縮水,入口新鮮甜美。

牛栢葉($43) – 雞煲的最佳配搭,切得比較大件盡吸湯汁,入口味美爽脆。
– – – – – – – – – – – – – – – – – –
環境:★★★★☆
味道:★★★★☆
服務:★★★★★
價錢:★★★★☆
=====================

米走雞Live
網址: https://s.openrice.com/QrbS0XH8800
地址: 觀塘興業街4號The Wave 3樓
電話: 98885104

=====================
#雞煲 #米走雞 #觀塘美食 #火焰麻辣雞煲 #芝士雞煲 

#msCammy #msCammyFood #麻甩系講女 #麻甩講女搵食團 
▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿

| 講女C生活 | by ms.C
「講」女就是這樣的 | 
♧ 80′s 後 麻甩系水瓶港女
♤ 愛好美妝。食。買。玩。旅遊。專長分享+吹水
♧ 用文字、短片記錄,分享一切「講」女生活事
♤ 歡迎╔ 品牌合作 | 產品試用 | 活動出席 ╗
email: mscammy.w@gmail.com

YOᑌTᑌᗷE νℓσg
⌞ms.C⌟ blogpost
weshare || pixnet || style-tips || beautylife |
抖音號 / 小紅書: mscammy
fσℓℓσω мє

▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾

*本頁面的文章內容由Blogger撰寫、提供及發佈,不代表本站立場。本站對所有Blogger文章的圖文內容、立場、真實性、資料準確性,均不負任何法律責任。

msCammy
ms. C = 80’s + 100%土生土長香港吃貨女生。喜愛隨心而「講」,吃喝、玩樂、扮靚、旅遊都是我杯茶,享受自家生活態度,利用文字、短片,分享一切「講」女生活事。「講」女就是這樣的!