#Food

健康從生活做起。初榨橄欖油煮出健康新食譜。20分鐘煮出「黑松露鮮蝦蘑菇意粉」

健康從生活做起。初榨橄欖油煮出健康新食譜。20分鐘煮出「黑松露鮮蝦蘑菇意粉」

今年大趨勢人人都開始注重健康,多咗做運動之餘仲要食得健康,連煮食嘅油都要認真挑選過,希望一家人食得健康啲,抵抗力都好啲。

平時係屋企簡簡單單煮一餐,都要對得住自己個胃。今次我會用Olitalia葡萄籽油初榨橄欖油「黑松露鮮蝦蘑菇意粉」「明太子雞翼」

以前整黑松露鮮蝦蘑菇意粉冇加橄欖油,今次加咗真係好食好多,多咗層香味更加令人食慾大增。

「黑松露鮮蝦蘑菇意粉」
材料: 蘑菇、鮮蝦仁、鮮菇、黑松露意粉、初榨橄欖油
黑松露意粉一包是二人份量
其他材料可隨個人喜好加入
最近和蝦子餅都在家工作,變相下午都要煮,又不想影響工作,20分鐘煮出美味「黑松露鮮蝦蘑菇意粉」

輕鬆簡單,待意粉軟身後加入材料,最後加數滴初榨橄欖油,煮至收汁便可,20分鐘煮出「黑松露鮮蝦蘑菇意粉」,無飯煮婦都能輕鬆煮出美味意粉。

今次忘記買芝士粉,最後再灑上芝士粉會更美味。

「Olitalia Extra Virgin Olive Oil 初榨橄欖油」於採擇橄欖後 24 小時內壓榨成油,不經任何加熱處理,壓榨過程保持於 25°C 以下進行,以保留橄欖油原有的營養及風味。

冒煙點較低,為190°C,適合涼拌沙律或調味。我就用嚟加入意粉,令其色香味俱全。

單元不飽和脂肪酸含量 75%,有助減低血液中壞膽固醇,令血管保持健康;含豐富維他命 E,有助抗氧化及維持心臟健康。大人細路食都無問題。

深綠色的初榨橄欖油帶有濃郁的橄欖果香味,油質順滑又香濃。

煮緊既過程,今次加入了初榨橄欖油,但沒告訴蝦子餅, 他一吃就問我加了什麼? 味道香噴噴之餘仲香口了不少, 我才帶著幸福的笑容回答他, 今次加了初榨橄欖油。嘻嘻~其實最開心是看到你喜歡吃。

「Grapeseed Oil 葡萄籽油」採用意大利著名紅酒產區 – 托斯卡尼產區紅酒等級葡萄製造。最高冒煙點為 250°C,適合用作煎炸及氣炸等高溫烹調,而且烹調時不會產生大量油煙。啱晒我用最近新寵 Bruno 喺廳整「明太子雞翼」都冇問題。

多元不飽和脂肪含量 68% ;含天然抗氧化成份「花菁素」(O.P.C) ,有助抗氧化、抗衰老,有助維持心臟健康。

淡綠色的葡萄籽油,油質清爽,不會有油膩感,淡淡的味道。
點解會選用呢個牌子「Olitalia」?
其實係我嘅廚師朋友推介嘅,佢話好多意大利名廚都用呢個牌子,有成50年歷史㗎啦,咁梗係要聽佢講試吓啦。

去邊度買得到?原來各大超級市場都有
SOGO, Olivers, PrimoMartHK, APITA, Yata, PARKnSHOP, Fusion, Taste, Citysuper, Marketplace By Jason

Product(s) sponsored by Olitalia 

謝謝大家來看LoveCath夏沫的文章啊~^^~
Catherine (LoveCath夏沫),
電郵 love.cath@yahoo.com.hk / lovecathcath@gmail.com

LoveCath 夏沫

*本頁面的文章內容由Blogger撰寫、提供及發佈,不代表本站立場。本站對所有Blogger文章的圖文內容、立場、真實性、資料準確性,均不負任何法律責任。

LoveCathCath
歡迎邀稿 love.cath@yahoo.com.hk / lovecathcath@gmail.com 擁有43寸長腿的高瘦平女生~哈哈~~ 勇於接受一切新事物, 喜歡跟大家分享一切美好的生活點滴 喜歡從分享生活、美容、時尚、旅遊、美食當中找出有共嗚的你~ 與我成為網上的朋友~一起探索更多新事物