#Food

有種Omakase叫幸福

終於抽到時間享受二人世界,本來十月尾book咗Staycation慶祝結婚同拍拖紀念日,不過最後因為酒店嘅關係而取消,老公知道我唔開心,就建議去食Omakase補數。

今次去咗老公同事推薦位於銅鑼灣嘅日本餐廳,餐廳環境同氣氛都好舒服,司傅會同我哋傾吓偈了解吓我哋對食物嘅喜好同埋到店嘅原因,之後一切交俾司傅決定,我哋就享受呢個短短嘅甜蜜時光。

《Omakase-Gin》

前菜3種盛:

墨魚鬚配芝麻醬,爽口彈牙

鮑魚配三文魚籽,以金箔點綴,鮮甜美味

水雲酸味味,酸酸甜甜,好醒胃

刺身7種盛:

北海道原隻海膽,鮮甜肥美

薄切右口魚配酸汁,結實爽口

酒煮粒貝,微微酒香

燒北寄貝,鮮嫩可口

鰤魚,油潤柔軟

秋刀魚,鮮甜美味

牡丹蝦,爽甜彈牙

和食:

螺片,美味可口

燒雞翼,鮮嫩多汁

天婦羅:沙嘴魚、秋葵、日本青椒仔、菇、茄子,皮薄香脆不油膩

壽司五貫:

針魚,質感爽口

金木鯛,甘甜可口

黑陸魚,油潤滿分

超拖,入口融化

北海道海膽,鮮甜濃郁

汁物:魚奶湯,魚味香濃

甜品:

靜岡蜜瓜和紫薯奶凍,先食奶凍,幼滑唔會好甜,蜜瓜多汁香甜。

仲有兩款廚師推薦,都係我哋鐘意食嘅嘢:

阿波尾雞沙律,我鐘意食沙律,第一次食阿波尾雞沙律,外貌似魚片沙律,食落去似煙熏三文魚嘅味道,再配柚子味沙律汁,好味又開胃。

鰻魚豆腐,老公鐘意食鰻魚,呢款鰻魚豆腐好特別,外脆內軟,兩款食材好夾。

————————————————————————————————————-

壽司櫻

銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓

28983399

標籤: OMAKASE

*本頁面的文章內容由Blogger撰寫、提供及發佈,不代表本站立場。本站對所有Blogger文章的圖文內容、立場、真實性、資料準確性,均不負任何法律責任。

SBlythe
Love eating, shopping, beauty, reading, movie and sharing.