#Food

【自家煮】簡單易做 ♥ 清蒸大閘蟹

到了秋天,也到了大閘蟹季節喇 !!!

儍媽一家都是蟹痴,超喜歡食蟹,當然要一嚐美味的大閘蟹 …
周末就買了幾隻大閘蟹回家自己煮來食 …
買蟹附送了蒸蟹的紫蘇葉、食蟹點的蟹醋、還有煮薑茶的赤糖 … 如果有埋薑就好喇 !
儍媽覺得最簡單和最佳的食法是清蒸大閘蟹,才能食到它的原汁原味
蒸大閘蟹和其它蟹的方法冇咩分別
只是要加塊紫蘇葉一起蒸以驅寒 (有人話將紫蘇葉放在水中,亦有人話放在蟹底)
儍媽覺得最穏陣就是水中和蟹底都放塊紫蘇葉,反正每次店家都比的紫蘇葉都蠻多
清蒸大閘蟹 ~ 煮法
1.  用牙刷清洗一下大閘蟹 (記住不好解開或弄鬆紮住大閘蟹的繩或草)
2.  水滾後放紫蘇葉在水中,碟底再放紫蘇葉,蟹肚向上隔水蒸 20 分鐘就食得
** 蒸大閘蟹時記住將蟹肚向上原隻清蒸,否則蟹膏會在蒸煮過程中流走 **
今次店家送的蟹醋味道不錯,不需要自己添加糖和醬油,倒出來就可以囉 !
不過儍媽鍾意加點薑粒入蟹醋裡面 ~~
我們較喜歡吃蟹公、蟹公的蟹膏又軟又甘香
尤其是當中白色口感黏黏的蟹膏,最香最好食 ~ ~
最後,記住飲杯驅寒的薑茶
 
** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
 
** 本網誌內所有文章和圖片均屬本人所有,歡迎參觀。圖文如欲轉載,請先聯絡 cheungester@gmail.com ! 如發現未經授權使用,本人將保留一切追究權利 ! 多謝合作 !

*本頁面的文章內容由Blogger撰寫、提供及發佈,不代表本站立場。本站對所有Blogger文章的圖文內容、立場、真實性、資料準確性,均不負任何法律責任。

estertingho
一個要應付兩隻小魔怪‧鍾意飲飲食食‧閒時四圍遊‧又貪靚的在職媽媽