#Food

街坊小吃@媽咪雞蛋仔(紅磡黃埔)

難得好朋友放假👭,一齊出黃埔行街街,晏就四點幾大家都有啲口痕,但又唔想食太多野,怕再晏少少食唔落晚飯,最後我哋去到附近新開嘅「媽咪雞蛋仔」。

店舖門面雖小(只提供外賣),但又估唔到有咁多款雞蛋仔、格仔餅 飲品可以選擇。

 

🍋法式檸檬芝士雞蛋仔🧀 $35

之前都有試過其他地方的純芝士餡雞蛋仔,但個人略嚴膩了一點,所以今次就叫左呢款係水牛芝士配上鮮檸檬汁煮成的檸檬餡,感覺比較清新、開胃,唔怕滯。

🧂 鹽燒紫菜粟米雞蛋仔🌽 $32

呢款係零罪惡感嘅小吃, 鹽燒紫菜小小鹹,加咗粟米粒感覺即時健康咗,差不多每一口雞蛋仔都咬到有粟米粒,口感唔錯。

🥤凍港式奶茶$20

試左兩款新餡料嘅雞蛋仔,覺得要叫返樣傳統野,果然係港式奶茶,茶味濃,有茶餐廳水準。

🧃凍鮮榨檸檬汁 $20

呢個係朋友order嘅,不過都飲左幾淡試下,原本怕會太酸,估唔到係甜甜地,只有少少酸味,飲完有解膩感。

 

鐘意佢地嘅凍飲不加冰🧊,所以就算外賣返到屋企飲都好夠味,飲唔晒放入雪櫃,隔左一個鐘頭再飲,味道依然不變。

📍紅磡船澳街99號黃埔新邨地下1A15 (港鐵黃埔站B出口)

 

-#媽咪雞蛋仔#雞蛋仔#香港街頭小食#米芝蓮

#期間限定#蕃薯#馬介休#香港小食#金茶王

*本頁面的文章內容由Blogger撰寫、提供及發佈,不代表本站立場。本站對所有Blogger文章的圖文內容、立場、真實性、資料準確性,均不負任何法律責任。