#Food

父親節之選~~ 西班牙斧頭扒~~FOODWISE

今個星期日就係父親節,我靜靜地係Foodwise 揀左西班牙斧頭扒比佢食呀,冇人知架,比個”驚喜”佢~~

趁住父親節表達對爸爸的尊敬和愛意,煮餐佢最鐘意食既牛!!!!
呢塊巨型斧頭扒我要用雙手先令得起,來自El Encinar de Humienta西班牙斧頭扒選用12至18個月大西班牙純種牛,牛味濃郁,肉質鮮嫰,牛肉只有3%脂肪,健康低脂。
產品獲得最嚴謹的認證,包括IFS食品安全認證Halal清真認證。




一般煮法 :
斧頭扒足料肉厚,非常適合燒烤或慢煮。
建議先慢煮至理想熟度,再用較高溫度烹煮

在煎煮前用鹽、胡椒簡單調味便可,如過早調味會令肉質變差。
1.解凍後再索乾水分放在室溫半小時
2. 再在扒兩面均勻灑上適量海鹽及香草或黑胡椒碎。
3. 用平底鑊燒熱後先煎再反另外一面, 一樣做法, 再煎至金黃色

 

4.取起後預熱焗爐至 200°C,把斧頭扒放在焗盤上 , 放入焗爐焗15- 20 分鐘
5.取起後上碟加上配料後可享用。

 

 

 

斧頭扒厚身切開入口,口感肉質鬆軟同肉味濃郁,肉質油花分佈豐富均勻、不會韌肉質又不會過熟。我唸佢都知道我盡左力仲話好食,好大舊斧頭扒 而且價格相宜好抵食。

 

El Encinar de Humienta
西班牙斧頭扒1KG
產地:西班牙

 

 

星級主廚Denice曾用斧頭扒配紅酒汁粉紅胡椒牛油:http://bit.ly/3c1Dcdx。




My blog link    


本文章所發表的全部內容均屬個人意見及感受,並不代表該品牌之言論及立場。如需協助或希望獲得更多有關產品資訊,請直接聯絡該品牌查詢或/和尋求相關專業意見。如從而引起任何損失或法律糾紛,本人概不負責。 

 

FOLLOW MY IG ❀ho_ruru❀

 

歡迎合作試用,event 可聯絡我謝謝!!

E-mail: ho_ruru@yahoo.com.hk

 

*本頁面的文章內容由Blogger撰寫、提供及發佈,不代表本站立場。本站對所有Blogger文章的圖文內容、立場、真實性、資料準確性,均不負任何法律責任。