#Food

Cassie X 英明農場 | 飲飲食食 | 本地農場養殖 黑毛豬

香港人嘅防疫一定要守住,大家都要盡量減少出街,所以我都多左買餸翻屋企煮飯仔,今日收工我就經過元朗合益商場附近買餸,當中買豬肉我會揀依間本地飼養黑毛豬農場。



依間本地農場供黑毛豬食用的飼料主要採用粟米、黃豆粉等天然飼料,再混合有機礦物素、維生素、營養素,強調飼料100%不含瘦肉精,加上本地豬的優勢就是每日新鮮屠宰豬隻出售,不會將它們積存於屠房內,所以生產出來的豬肉不含離質。煲湯時不用「汆水」都可!我就分別買左豬脊骨同豬肘肉碎煲左蕃茄薯仔湯同紫菜肉碎湯。


平時黑毛豬都係好貴同需要係外地入口。而本地豬農第二代、英明農場場主尹偉明就係2014年跟數名豬農一起從台灣引入黑毛豬種,在香港養殖本地黑毛豬,將黑毛豬「平民化」,令到香港人都可以日日食到。黑毛豬的肉紋較白豬幼滑,食時口感較好,肉味都比較鮮甜,煲湯一流!


英明農場 黑真豬 (元朗)
元朗合財街33號合益商場71號地鋪 2443 1817



歡迎合作試用·邀文·出席活動

Email : cwycassie@gmail.com
Instagram: @cassiecwy / @cassiegetfat
Facebook: @cassiegotravel

免責聲明:
本文章所發表的全部內容均屬個人意見及感受,並不代表該品牌之言論及立場。 如需協助或希望獲得更多有關產品資訊, 請直接聯絡該品牌查詢或∕和尋求相關專業意見。如從而引起任何損失或法律糾紛,本人概不負責。

cwycassie
歡迎合作試用·邀文·出席活動~ 我的頻道: https://www.instagram.com/cassiecwy https://www.instagram.com/cassiegetfat https://www.facebook.com/cassiegotravel 我的部落格: https://cassiegotravel.blogspot.com/ http://beautylife.hk/home.php?mod=space&uid=257048 https://girlab.hk/author/cwycassie/ https://girlssss.com/author/cwycassie/ 我的平台: 小紅書 / OpenRice Lv4 / 大眾點評 Lv5 / Retty / TripAdvisor Lv5 / Google Lv6 / BeautyExchange