#Food

【#美食】講女食記 || 走進黑與白的網紅Cafe – 灣仔 Uluru

【#美食】講女食記 || 走進黑與白的網紅Cafe – 灣仔 Uluru
——————————–
在現世代人人都係網紅KOL,無論行到邊都要影相打卡。之前係小紅書見到國內既網紅Cafe,零死角影相位。不過最近都要去到深圳,對 ms.C 三步不出閨門的,確實有點遠。但近的閨蜜聚會,閨蜜搵到位於灣仔 Uluru 食Tea之外,仲可以瘋狂打卡selfie。
——————————– 
未入到 Uluru 係街頭已經有好大隻貓貓迎接你,走上長長樓梯,Uluru 以黑白色為主,純白牆上畫上黑色壁畫,更加有戶外的小露台,而且用上開揚設計,日頭來時引入了天然光,所以影相出來的效果好好。除了有天然光外,Cafe入面的燈光設定都好正,影枱面食物都十分正。
——————————–
今日閨蜜聚會食Tea,當然除了食環境外,當然食物都有一定質素。
我地Order 2 set 「彩花之里.溫室下午茶 ULURU Afternoon Tea」($338 for 2 / $188 for 1 + 10%服務費)
「彩花之里.溫室下午茶」有2款鹹點 + 7款甜點 + 2杯指定特飲。
——————————– 
鹹點 – 松露芝士忌廉汁酥皮盒:酥脆酥皮盒,配上黑松露味濃的雜菌,加上鹹香芝士,味道層次豐富。
鹹點 – 香脆芝心火腿雞丸子:外層香脆,內層是雞肉加溶掉芝士,兩者味道很配合,令味道提升。
——————————– 
甜點有8款,用上3層透明盒陳設。
熱情果奶凍:香滑奶味濃奶凍配上帶微酸熱情果,食完之後好開胃。
馬卡龍:帶濃郁杏仁味,不會太甜
焦糖朱古力撻:入口朱古力味濃,但不太膩
藍莓千層蛋糕:入口軟滑帶微酸,口味和賣相同樣是層次分明。
迷你朱古力糖果溫室:內裡是朱古力餅碎加食用花,用上一大顆玻璃球裝,擺設精緻特別,又係相機食先打卡之選。
——————————–
兩杯特飲:分別是 ULURU Rose Tea & Lavender Dream
我飲的是藍藍紫紫色調的 Lavender Dream,配襯Lavender,飲到淡淡的薰衣草花香。
——————————–
值得一讚的是下午茶供應時間由2:30~5:00pm,呢段時間可以食 Tea 之外,更加可以無限打卡影相,唔會有時間限制,食完傾完計仲有時影餐飽。
 
——————————–
ULURU  
地址: 灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
電話: 23666448
 
▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿
| 講女C生活 | by ms.C 
「講」女就是這樣的!
♧ 80′s 後 X 100%土生土長水瓶港女;隨心講,隨心寫
♤ <享受自家生活態度> 講玩、講食、講扮靚
♧ 用文字、短片記錄,分享一切「講」女生活事 
♤ 歡迎╔ 品牌合作 | 產品試用 | 活動出席 ╗
email: mscammy.w@gmail.com
YOᑌTᑌᗷE νℓσg
⌞ms.C⌟ 其他網誌
抖音號 / 小紅書: mscammy
 
fσℓℓσω мє
▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿

msCammy
ms. C = 80’s + 100%土生土長香港吃貨女生。喜愛隨心而「講」,吃喝、玩樂、扮靚、旅遊都是我杯茶,享受自家生活態度,利用文字、短片,分享一切「講」女生活事。「講」女就是這樣的!