#Food

親子朋友聚餐皆宜 ~古琴雅苑 ~

未放暑假就已經不停有活動,信義妹都已經有一個暑假黑幾度既心理準備,如果可以附帶瘦多幾磅就更好啦~~~~

約咗諾諾遊記一齊出去行個圈遊遊下,遊到攰就梗係要搵食架啦~~~

諾媽有夠細心,一早就已經準備好食飯地方 ~ 古琴雅苑 ~

 呢度係食正宗的北京烤鴨及傳統淮揚菜,負責北京烤鴨的師傅係師承北京百年傳統北京填鴨老店 – 「全聚德」。絕對有品質保證。講到信義妹滿心期待。

原來呢度有小朋友大愛的兒童餐,精緻既餐具吸引小朋友安坐,仲有填色可以俾小朋友打發時間,只要4歲以下就可以有免費兒童餐($68)架啦~ 係免費架!!!!講咗配套,兒童餐有咩食呢?

有醬爆肉絲伴荷葉包、上湯浸小棠菜、杞子桂花糕和冬瓜薏米水。而菜式都係少油鹽糖,啱曬信義妹所需。

啲細既有野食,就輪到大人食啦~~ 由於大家都餓底,所以都點得比平時多。

先來一個 午市4人餐(A餐) $648

再來幾個味遊。盛夏限定菜式~~~

4人餐有咩食呢~~~

花雕醉雞

酒香宜人,雞滑嫰又唔會太生

濃淡得宜,雞肉帶微鹹,雞皮爽而不膩

蔥油海蜇拌黃瓜

青瓜爽脆,海蜇彈牙

味道清爽,唔會太油膩

烤北京填鴨(半)

分幾個部份食,

一口酥(鴨的胸部,皮多肉少)入口即溶,沾上砂糖或者蜂蜜黃梅醬食,更有不同的味道層次。

其他部份可以配青瓜、京蔥、哈蜜瓜,餅皮和醬汁  ,鴨肉油脂分怖平均。入口不油膩,加上有哈蜜瓜,青瓜等口感清新。

紅燒獅子頭 Braised Meat Ball with Cabbage

肉稔又香口,鹹道適中。 旁邊的小棠菜吸收曬獅子頭的醬汁,多重滋味享受。

開水白菜 Steamed Cabbage in Supreme Soup

見到名以為係無味食品。原來都 唔係。帶少少鹹味,但正好同之前的烤鴨做一個強烈對比。

木桶包菜飯

飯夠乾身,粒粒分明。

雖然見到好似好濃味,但又唔會好鹹,配上生菜包來吃,就清爽感覺番曬來~~~

額外加的味遊。盛夏菜式

海參鍋巴 $228

海參係原鍋上,下面仲有火熱住,保持溫度令到菜式保持應有的質素。海參配冬菇冬筍係絕配。幾種不同質感配搭,再加上脆口鍋巴沾上汁伴上餸,多重口感滿足喜歡吃香口的大家。

花雕醉肘子$228

豬手呀~~~信義妹最愛因為有大量的膠原蛋白,年紀大啦~~~要努力補充膠原蛋白~

好多人唔喜歡豬手係因為帶骨,呢個係骨肉分離架!唔駛怕啦~~可以大大啖食啦~

皮不膩帶爽,肉唔會過鹹,淡淡鹹味已經帶出花雕酒香氣。

醋椒魚  $168

石斑切片,肉質滑而不散。明顯石斑都有做gym

啦~~哈哈哈

呢個帶少少酸微微辣,湯頭香濃,聞有少少鹹香味,食既時候,鹹味適中,魚片沾上湯美味層次升級。帶上少少酸更令人開胃。

蔥燒富貴魚 $228

今日一枱魚友所以我地都叫多兩味魚食~~~

富貴魚又叫多寶魚,信義妹多數食既係蒸,今日難食就梗係食平時唔成日整架啦~~~就係炸啦~~~~哈哈哈

魚外脆內軟,呢個正宗可以連骨都食埋,帶有孜然粉既香氣,令到鮮味提高。不愛酸甜可以不沾汁,但愛酸甜就記得要沾啦~~~~因為沾後除咗食到鹹味,仲可以因為醬汁既酸甜,令到魚既味道昇華。

甜品一向都係女人既第二個胃,各自點了自己所愛

腰果露 $29

香滑濃稠,陣陣腰果香氣撲鼻。仲有少少顆粒增添口感,味道唔會太甜,適合現今健康之道。

讚好古琴雅苑專頁,仲會送豆漿一杯架~

 

獨食必肥隨意門:

古琴雅苑

地址:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓

電話:2351 0528/6993 1025

營業時間:星期一至日 11:30 – 15:00;17:30 – 23:00

古琴雅苑

地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓

電話:2882 1582/6993 2195

營業時間:星期一至日 12:00 – 15:00;18:00 – 23:00

FACEBOOK: https://www.facebook.com/zithergarden/

Instagram: https://instagram.com/zithergarden/

信義妹
自理虎媽,學術貓媽。同時係瘋狂DIY 二寶媽。只想好好「育兒」,拒「馭兒」。不論係外人眼中我係乜媽,只求做孩子心中最好的媽。 總結媽媽呢份工係 「錢少事多不放假,晚睡早起肝硬化」。