難得有時間可以出城行下做下自己野,就好好食番個叉電飯先再繼續衝啦~

既然今日都要係旺角油麻地走來走去,就行到邊,食到邊啦~

最終行到譽發廣場, 成楝都係食店,左睇睇右睇睇,就揀咗 THe Food Factory。

午餐選擇多元化,扒類,飯,意粉,沙律,漢堡,薄餅都有。 信義妹都考慮了好一陣先揀到,樣樣都吸引啊~

紐西蘭牛肉眼扒$63

有飯,意粉,薯菜選擇。信義妹就揀咗薯菜。薯角外皮不算好脆,但因為有少少辣的調味,所以信義妹都幾喜歡。而伴菜有白菜仔,信義妹一直都覺得白菜仔同中菜相配,估唔到會係西餐出現。白菜仔味道不太濃,清清地感覺不錯。

主角肉眼扒,帶八成熟,生熟度剛好。肉質軟稔,帶有肉汁。

由於信義妹嗜辣所以黑椒汁就覺得唔辣,但都好香既。

雜莓梳打

信義妹叫咗少冰。來到很美的啊~有薄荷葉襯托,新鮮士多啤梨同藍莓混入。初初都擔心會有啲似藥水味,飲落又OK喎,一啲都唔藥水。不過就無咩酸味,有番少少酸味就會更好飲啦~

下次要試下甜品先。

地址: 旺角彌敦道560號譽發廣場5樓

信義藍星札記

Facebook Page

Instagram

標籤: 為食信義
信義妹
自理虎媽,學術貓媽。同時係瘋狂DIY 二寶媽。只想好好「育兒」,拒「馭兒」。不論係外人眼中我係乜媽,只求做孩子心中最好的媽。 總結媽媽呢份工係 「錢少事多不放假,晚睡早起肝硬化」。