有幸參與 Baby Basic 寶寶百味 X KidsKissnCook X Baby Dating 既 「星級加固特訓班」。由 星級註冊營養師陳國賓 Leslie Chan 即場講解分享加固要注意既事項同埋小朋友能試到既味道。

三文魚宜9個月開始食?
因為三文魚高脂易瀉,比煲湯用的豬骨更肥,所以小朋友腸胃消化唔到。

點解有啲小朋友唔鐘意食菜?
因為大部份植物都帶苦,而與生俱來帶苦都係有毒有害嘅野,就會本能拒絕。而菜既苦味就會因為烹調時間而消失。所以初初加固就先訓練食唔同質感,再訓練食物種類多元化。

今日教了三款加固食物
銀魚瘦肉粥北
手抓薯絲餅凜
煎南瓜飯團

煲粥無難道,煮飯有進步。大家都增長不少知識。信義妹既薯絲餅被讚呢~

各位媽媽,還有爸爸,大家繼續為小朋友三餐努力吧!

有無信義之友想要一下加固進程表呀?想要就留言啦!

請移玉手去睇片啊~~

https://www.youtube.com/watch?v=sJ6OWzgTGcU

信義妹
自理虎媽,學術貓媽。同時係瘋狂DIY 二寶媽。只想好好「育兒」,拒「馭兒」。不論係外人眼中我係乜媽,只求做孩子心中最好的媽。 總結媽媽呢份工係 「錢少事多不放假,晚睡早起肝硬化」。