係旺角,通常朋友第一個反應係周圍都係人。加上有番咁上下年紀,都唔多想迫,所以朋友好少揀旺角呢區聚腳啦!

今次信義妹不斷提及 Urban Cafe 搞到朋友都為咗我去一趟旺角。點解會提及呢?因為之前因工作關係偶然到Urban Cafe 環境同鬧巿成為強烈對比,服務又貼心,確實與朋友談心底話的好地方。

講番食既先,點了 set dinner $268

是日餐湯~粟米濃湯~
濃湯甜而不膩,口感豐厚,唔會稀如水,倘有少量粟米粒加添口感。

是日沙律
沙律菜新鮮唔會帶苦澀味,配上香滑的芝麻醬開胃又醒神
主菜有好幾樣選擇,有飯,意粉,肉。

西班牙黑毛豬肋骨配薯菜
淋度適中,容易切開又唔會成件骨肉分離。肉質亦都唔會太實,女仔可以保持儀態溫柔地食。味道帶少少甜,屬濃味,如果食開比較清淡會覺得有少少鹹,但配上伴碟的沙律菜味道就剛剛好啦!而薯菜係薯角,外脆內軟,喜歡香口的一定鐘意。

雙重芝士肉醬意大利麵
芝士控的信義妹係唔放過架!濃濃的芝士配上彈牙意粉。肉碎與蕃茄醬配合剛好,唔會太多醬,醬汁剛好可以將意粉拌好。鹹度適中,蕃茄醬唔會太酸,與芝士味的鹹配搭恰到好處。

套餐包$38飲品一杯,可以補差價點其他飲品。我地補$4, 點了熱的蜂蜜紅棗茶,為晚餐畫上完美的句號。

地址: 旺角彌敦道566-568A號僑建大廈2樓

 

 

 

 

 

 

信義妹
愛手作80後,係某年某月某日毅然投考另一個專業~~~全職媽媽~~~呢個非比尋常又異於常理既專業唔知幾時先成功畢業~希望係分享瘋瘋癲癲日常生活下有更多啟發!